مجله کسب و کار هاروارد – 2018
سازمان داده محور
شرکت های بزرگ درگیر تجزیه و تحلیل دیتا هستند، اما بیشتر آن ها فرهنگ داده محور ندارند. برای ششمین سال متوالی NewVantage Partners بررسی سالانه خود را ارائه داده که در آن شیوه آنالیز دیتا توسط مدیران شرکت های بزرگ را بررسی کرده است. تعداد شرکت کنندگان در این بررسی هر سال افزایش می یابد. همچنین گزارش ها درباره ضرورت به کارگیری موثر دیتا نیز روند رو به رشد خوبی داشته است. نتایج در سال جاری دلگرم کننده تر و هم نگران کننده تر نسبت به یافته های پیشین بوده است.
هوش مصنوعی و داده
در طول شش سال گذشته هدف اصلی پرسش و پاسخ های این بررسی، بیگ دیتا بوده که موضوعی نسبتاً جدید است. بیگ دیتا جایگاه خود را به هوش مصنوعی در آنالیز سال 2018 داد. امروزه شرکت هایی که در سطوح بالاتر قرار دارند، به هوش مصنوعی در مقیاس بیش تری توجه می کنند. احساس قوی تر وجود دارد که طرح های هوش مصنوعی و بیگ دیتا شرکت ها را به سوی ارزش های موردنظرشان هدایت می کنند. اما نگرانی بیش تر مربوط به کسب وکارهای نو(استارت آپ ها) است که سبب ازهم گسیختگی بنگاه های اقتصادی می شود.
داده و شرکت ها
در این ارزیابی پنجاه و هفت نفر از مدیران ارشد اجرایی شرکت های بزرگ شرکت کردند. موسسات مالی و اعتباری بیش ترین بنگاه های اقتصادی شرکت کننده در این بررسی را داشتند که بیش ترین دیتا را به خود اختصاص داده بودند. شرکت های علوم زیستی، تولیدی، مخابراتی و صنایع اینترنتی نیز در این بررسی شرکت کردند. نحوه پاسخ دهی به سوالات این ارزیابی به نحوی نسبت به اولین ارزیابی (2012) تغییر کرده است. مدیران اجراییC-level که مسئولیت بیگ دیتا را بر عهده دارند همواره سهم زیادی از این بررسی را به خود اختصاص می دادند. اما امسال 56درصد از این تحقیق شامل مدیران ارشد می شود که نسبت به نرخ 32 درصدی سال گذشته رشد داشته است. در سال 2012 تنها 12 درصد از شرکت ها مدیران ارشد خود را به این کار گمارده بودند.
در این تحقیق هر دو فاکتور (بیگ دیتا، هوش مصنوعی) را مورد بررسی قرار داده است. اصطلاحات علمی همیشه در حال تغییر است، اما شاخصه های دیتا و درک آن همواره ثابت است. بیگ دیتا و هوش مصنوعی تقریباً غیر قابل تمیز از یکدیگر هستند به خصوص اینکه کاملاً مشخص است یادگیری ماشینی یکی از محبوب ترین تکنیک هایی است که برای بررسی مقدار دیتاهایی بکار میرود که سرعت رشد زیادی دارند. همچنین برای مثال رویکردهای آماری هوش مصنوعی برای یادگیری عمیق تر آن روند رو به رشدی دارد. بنابراین در این تحقیق روش های سنتی آنالیز دیتا، بیگ دیتا و هوش مصنوعی را به شکل پیوسته مورد بررسی قرار دادیم. تقریباً تمامی شرکت کنندگان (97%) بیان کردندکه در این پروژه ها سرمایه گذاری کرده اند.
شرکت ها هنوز بر این باورند که ارزش های خود را به وسیله هوش مصنوعی و بیگ دیتا به دست می آورند که شاید بهترین خبر این تحقیق باشد. 73درصد از شرکت کنندگان در این بررسی اظهار کرده اند، که پیش از این به ارزش های چشم گیری دست یافته اند که ماحصل به کارگیری این دو فاکتور هوش مصنوعی، بیگ دیتا بوده است. این آمار دوباره، نیمی از بررسی سال 2017 بیش تر است. یافته ها این موضوع را بیان می کند که هر چقدر شرکت ها با تکنولوژی بیشتر آشنا شوند ارزش و اعتبار بیش تری به دست می آورند.
ماهیت ارزش های کسب شده ممکن است با گونه های قبلی تکنولوژی سازگار باشد. سازگاری با یافته های ما نشان می دهند که بیگ دیتا و هوش مصنوعی قابلیت گسترش آنالیز تحلیلی را دارند. رایج ترین اهداف یا آن اهدافی که محتمل ترین روش برای رسیدن به موفقیت هستند “آنالیز پیشرفته یا تصمیمات بهتر” نام دارند. 36 درصد از شرکت کنندگان این موضوع را دارای ارجحیت می دانند و 69 درصد از این شرکت ها پیش از این توانسته اند با این تکنیک موفقیت کسب کنند. خدمت رسانی بهتر به مشتریان و کاهش هزینه ها اهداف دیگر مشترک شرکت ها هستند. تنها یک چهارم (27%) از بنگاه های اقتصادی به تلفیق نوآوری و شکست (آزمون و خطا)، سرعت بخشیدن به بازار و ابتکارات کسب درآمد از دیتا را پیگیری کرده اند. برنامه های کسب درآمد از دیتا کمترین میزان تقدم و موفقیت (27%) را به خود اختصاص داده است.
نگرانی سازمان های داده محور
یکی از مهم ترین مسائل نگران کننده درباره شرکت های بزرگ در این بررسی ، خطراتی است که از جانب شرکت های تازه وارد آن ها را تهدید می کند. تقریبا چهارنفر از هر پنج شرکت کننده در این نگران این شرکت های تازه وارد بودندلازم به ذکر است که بیش ترین عامل تمایز شرکت ها تا کنون هوش مصنوعی است. هفتاد و دو درصد از شرکت ها هوش مصنوعی را به عنوان عامل متمایز کننده انتخاب کرده اند، که بیش ترین میزان بازخورد را دارد. این بازخورد بسیار بیش تر از محاسبات ابری (13%) یا بلاک چین (7%) است.
فرهنگ داده محور
موضوع مهم و مداوم دیگر سرعت کم بنگاه های اقتصادی برای ایجاد فرهنگ داده محور است. در واقع تمامی شرکت کنندگان (99 %) بیان کرده اند که واحدهای اقتصادیشان تلاش می کنند که در جهت ایجاد فرهنگ داده محور گام بردارند و تنها یک سوم از این بنگاه ها در رسیدن به این هدف موفق بوده اند. این فقدان هر ساله در این بررسی نمایان می شود و میزان موفقیت این بنگاه ها در طول این مدت افزایش نیافته است. کاملاً روشن است که بنگاه های اقتصادی به برنامه های هماهنگ بیش تری برای دستیابی به فرهنگ داده محور نیاز دارند. بسیاری از استارتاپ ها از ابتدای آغاز به کار، فرهنگ داده محور را تعریف میکنند، که این موضوع پاسخ به این پرسش است که چرا شرکت های بزرگ از استارت آپ ها می ترسند.
یکی از رویکردهایی که بنگاه های اقتصادی داده محور کردن فرهنگ سازمان بکار می گیرند تعریف نقش های مدیریتی جدید است. با وجود اینکه هنوز تفاوت زیادی در مورد نقش های گوناگون بر اساس دیتا وجود ندارد (مدیران ارشد اطلاعاتی، مدیران ارشد دیتا، مدیران ارشد دیجیتال، مدیران ارشد آنالیز و غیره) تمامی این نقش ها با یکدیگر در ارتباط هستند.
مدیران و سازمان های داده محور
با احترام به سمت مدیران ارشد دیتا، اختلاف نظر قابل توجهی در مورد این نقش وجود دارد. 39 درصد از شرکت کنندگان در این بررسی بیان کرده اند که این مدیران مسئولیت اصلی استراتژی و نتایج حاصله از دیتا را بر عهده دارند، این در حالی است که 37 درصد از شرکت ها این مسئولیت را به مدیران دیجیتال خود محول کرده اند و 24 درصد دیگر برای آنها نقشی مستقل در نظر نگرفته اند. از نظر نحوه انجام کار 34 درصد از پاسخ دهندگان بر این باورند که مدیران ارشد دیتا باید عامل تغییرات بیرونی باشند و این در حالی است که 32درصد معتقدند که این مدیران باید افرادی کارکشته درون سازمان باشند. واضح و روشن بودن نقش مدیران ارشد دیتا امری حیاتی برای شاخص های هوش مصنوعی، پروژه های بیگ دیتا و ایجاد تغییرات فرهنگی است. در حالی که تمامی شرکت کنندگان اهمیت این موضوع را پذیرفته اند اما بسیاری از بنگاه های اقتصادی استراتژی برای ندارند.
در حال حاضر یافته های این تحقیق بیش از حد انتظار اسناد جذاب و مفیدی از این فاکتور ارائه کرده است. روند رو به رشد هوش مصنوعی این روند را تشدید کرده است. واگذاری روشن و صریح مسئولیت استراتژی و یافته های دیتا و همچنین حرکت رو به جلو در اجرای تغییرات مستمر بصورت سیستماتیک و موثر، کلید های موفقیت بنگاه های اقتصادی هستند که چگونگی بکارگیری آنها را باید تعیین کنید.
منبع:
Davenport, R. T. H., & Bean, R. (2018). Big Companies Are Embracing Analytics, But Most Still Don’t Have a Data-Driven Culture. Harvard Business Review.