نمایشگاه Consumer Electronic Shows ” CES 2019 “
این نمایشگاه که همه ساله در لاس وگاس آمریکا برگزار می شود، محلی است برای مطرح نمودن جدیدترین ابزارها و فناوری های الکترونیک روز دنیا. این نمایشگاه که بیش از نیم قرن است توجه بسیاری از دوستداران فناوری در دنیا را به خود جمع کرده، امسال در تاریخ 8 تا 11 ژانویه با حضور 4500 شرکت، میزبان میلیون ها بازدیدکننده از سراسر جهان بود.
کشورهای مختلفی در این نمایشگاه تولیدات خود را به نمایشگاه گذاشتند که به ترتیب تعداد شرکت کننده عبارتند از: آمریکا، چین، کره جنوبی، ژاپن، فرانسه، کانادا، تایوان، آلمان، انگلستان، مکزیک، هنگ کنگ و سایر کشورها. نکته قابل تامل در تعداد شرکت کنندگان هر کشور آن است که بنظر میرسد آسیای شرقی در حال تسخیر کردن فناوری های الکترونیک هستند و در مقابل، اروپا سهم اندکی در این فناوری داشته است.
در این نمایشگاه مباحث داغ و بسیار نوینی در حوزه کامپیوتر و الکترونیک مطرح شده که پررنگ ترین آنها عبارتند از: هوش مصنوعی، خانه هوشمند، 5G و اینترنت اشیا، ماشین های خودران، نمایشگرهای هوشمند و تلفن های تاشو و پایش سلامتی که در ادامه شرح داده می شوند.
هوش مصنوعی ” AI ” در CES
با رویکرد افزودن تکنیک های یادگیری ماشین (Machine Learning) و تحلیل پیشگویانه (Predictive Analytics) به دستگاه هایی که به صورت روزمره استفاده می شوند، در CES مطرح شده است. برخی از کاربردهای هوش مصنوعی که در نمایشگاه ارائه شده اند عبارتند از: هوشمندسازی کارخانه ها، رباتیک، سیستم ترجمه خودکار و نیز تشخیص تصویر در گوشی تلفن همراه و مهم تر از همه، استفاده از آن در خودروها. مجهز کردن سیستم تشخیص صدا در خودروها یکی از مهمترین دستاوردهای شرکت های حاضر در CES 2019 بوده به گونه ای که راننده و مسافران خودرو بتوانند بدون دخالت با صدور فرمان صوتی، موسیقی مورد علاقه خود یا برنامه سرگرمی موردنظر را اجرا نمایند و یا سیستم تهویه ماشین را تنظیم کنند.
خانه هوشمند در CES
یکی دیگر از مهمترین مباحث این نمایشگاه بوده که در آن، نمایشگرهای هوشمند (smart screens) به عنوان ابزار کلیدی و مرکز فرماندهی در خانه های هوشمند معرفی شده است. شرکت به معرفی محصول خانه هوشمند خود آمازون با عنوان Amazon Echo Show پرداخته و نخستین نمایشگر مجهز به ابزار آمازون (Amazon Echo Devices) را ارائه نموده است. گوگل نیز با معرفی محصول Home Hub، ترکیبی خلاقانه از نمایشگر هوشمند و سخنگوی هوشمند (smart speaker) به نمایش گذاشته و رویای خانه هوشمند را تحقق بخشیده است. LG نیز رویکردی متفاوت در رابطه با خانه هوشمند در پیش گرفته و بر راهکار آشپزخانه هوشمند تمرکز کرده است. این شرکت با تجهیز تولیدات خود به حسگرها و اتصال آنها به نمایشگر هوشمند LG، امکان داشتن آشپزخانه هوشمند را فراهم آورده به گونهای که برای مثال علاوه بر نمایش دستورپخت غذای دلخواه کاربر، ابزار آشپزخانه را برای پخت آن به کار می گیرد.
5G در CES
5G که نسل بعدی شبکه دادهای موبایل است و ارتباطات با سرعت بسیار بالا (20 گیگابیت بر ثانیه) را فراهم می کند، یکی دیگر از مهمترین موضوعات نمایشگاه CES 2019 بوده است، به طوری که شرکت هایی چون سامسونگ، هوواوی، OnePluse و گوگل تجهیزات و دستگاه های با قابلیت اتصال به 5G را به نمایش گذاشته اند.
بنابراین دور از انتظار نیست که تا پایان امسال (و طبق پیش بینی ها) در سال 2020، بیشتر دستگاه های تولیدی و تلفن های همراه از این فناوری پشتیبانی نمایند. علاوه بر این شرکت ها، اپراتورهایی چون Version و AT&T نیز آمادگی خود را برای پشتیبانی از 5G اعلام نموده اند. از آنجا که 5G بستری مهم برای ایده نوآورانه شهر هوشمند شناخته می شود، تلاش اپراتورها و تولیدکنندگان لوازم الکترونیک، برای دستیابی به این فناوری بیش از پیش شده است.
اتومبیل های خودران (Self-driving cars) در CES
یکی دیگر از کاربردهای جذاب هوش مصنوعی است که از سوی کارخانه های تولید کننده خودرو مورد توجه بسیار قرار گرفته است.
در کنار شرکت های آمریکایی، شرکت های چینی که خودروهای برقی تولید می کنند نیز تمایل بالایی برای هوشمندسازی محصولات خود نشان داده اند. علاوه بر هوش مصنوعی، بینایی ماشین (Computer Vision) و نمایشگرهای هوشمند از دیگر فناوری هایی هستند که در اتومبیل های خودران به کار رفته اند؛ به گونه ای که دیگر آینه ماشین جای خود را به صفحات نمایشگری داده که با ویژگی Augmented Reality به بهبود تصویر نشان داده شده در نمایشگر کمک کرده و همچنین راننده را از وقوع موانع و حوادث آگاه می کند.
نمایشگرهای هوشمند و تلفنهای تاشو در CES
از دیگر فناوری های جدید و جذاب تولید دستگاه های دیجیتال در نمایشگاه امسال بوده است.
علاوه بر گوگل، آمازون و LG که به معرفی نمایشگرهای هوشمند خود به عنوان بخش اصلی راهکار خانه هوشمند پرداخته اند، شرکت سامسونگ نیز نمایشگر هوشمند خود را با عنوان BixBy enabled Galaxy معرفی نموده و فیسبوک نیز با معرفی Portal نسل جدیدی از پیام رسان را معرفی کرده که در آن دوربین قابلیت دنبال کردن حرکت کاربر در اتاق را فراهم می کند. Sony و Lenovo نیز از دیگر شرکت های تولید کننده نمایشگر هوشمند در این نمایشگاه بوده اند. تلفن های تاشو(Foldable phones) نیز خلاقیتی بدیع و شگفت آور در زمینه تولید دستگاه های موبایل است که از سوی سامسونگ و LG به شدت مورد توجه قرار گرفته است. هرچند شرکت اپل نیز این محصول را تولید کرده ولی در نمایشگاه حضور نداشته و البته غیبت آن تعجب بازدیدکنندگان را به همراه داشته است. این دستگاه ها با بهره گیری از فناوری های OLED و AMOLED مجهز به نمایشگرهایی هستند که صفحات بزرگتری داشته در حالی که فضای کمتری اشغال می نمایند. همچنین در صورتی که بر روی زمین پرتاب شوند، بدلیل انعطاف بالایی که دارند، احتمال کمتری برای شکسته شدن دارند.
پایش سلامتی
این موضوع نیز از دیگر کاربردهای هوش مصنوعی و اینترنت اشیا است که در نمایشگاه CES ارائه شده است. در این گونه راهکارها، اطلاعات افراد با استفاده از گجت های پوشیدنی یا وسایل موجود در محیط، گردآوری شده و پس از پردازش و تحلیل، به مراکز سلامتی، کاربر و یا ابزار مربوطه اطلاع رسانی می شود. یکی از محصولات خلاقانه که در این رابطه در CES نمایش داده شده، محصولی است به نام Harman که سلامتی و احوال راننده را حین رانندگی پایش می کند. این ابزار، حالات چهره راننده را با استفاده از دوربینی که داخل خودرو نصب شده ضبط کرده و با استفاده از فناوری تحلیل شناختی(Cognitive Analytics)، سعی بر شناسایی روحیات راننده دارد. هنگامی این محصول از روی چهره راننده تشخیص دهد وی عصبانی است یا ذهنش به شدت درگیر مساله ای است و احتمال دهد که تمرکزی روی رانندگی ندارد، علاوه بر اعلام هشدار به وی، سیستم جلوگیری از تصادف و کروز کنترل ماشین را فعال می کند. محصول دیگری که با نام TouchPoint در نمایشگاه ارائه شده و در دنیای مدرن امروز بسیار کاربردی بنظر میرسد ابزاری است که به کاهش استرس کمک میکند. شواهد نشان داده با پوشیدن یک جفت از این ابزار بسیار کوچک، استرسهای درونی که در ذهن ناخودآگاه افراد شکل گرفته، به مقدار 70 درصد کاهش داده می شود.
جمعبندی CES 2019
بررسی محصولات و راهکارهای ارائه شده در نمایشگاه CES 2019 نشانگر این موضوع است که خلاقیت ذهن انسان هیچ گاه پایان نمیپذیرد. درست در لحظه ای که فکر می کنیم به انتهای مرزهای فناوری رسیده ایم، دری جدید به دنیای جدید اختراعات و نوآوری ها گشوده می شود. با توجه به مباحث پرطرفداری چون هوش مصنوعی، 5G و ابزار الکترونیکی هوشمند می توان انتظار داشت در آیندهای بسیار نزدیک تمرکز شرکتهای حوزه IT و تلکام بر روی راهکارهای هوشمند و خودکار است که به گونه ای دستیار و مشاور انسان خواهند بود. بهتر است خود را برای حضور در چنین دنیایی آماده کنیم.
زهرا لطفی – تیم تحقیق و توسعه – ژانویه 2019