ناحیه نوآوری دانشگاه صنعتی شریف
در ناحیه نوآوری شریف دو برج فناوری (برج فناوری بنتک و طرشت) وجود دارد. برج فناوری بنتک تنها برج فناوری بخش خصوصی در این ناحیه است.
پارک علم و فناوری شریف در سال 1395 تاسیس شد. این مجموعه، علاوه بر اقدامات نهادهای زیر مجموعه نظیر مجتمع های فناور، مرکز رشد و شتابدهنده، با اجرای برنامه های مختلف حمایتی و مدیریت ظرفیت های دانشگاهی، در حال ایجاد منطقه ای ویژه برای حضور و رشد شرکت های دانش بنیان در اطراف پردیس اصلی دانشگاه شریف است. این منطقه ناحیه نوآوری شریف نام دارد، بین خیابان آزادی و سه بزرگراه شیخ فضل الله نوری، یادگار امام و جناح قرار گرفته است و حدود 250 هکتار وسعت دارد. تا کنون بیش از 450 شرکت این منطقه را به عنوان محل استقرار خود انتخاب کرده اند. در ناحیه فناوری شریف دو برج فناوری نیز وجود دارد، برج فناوری بنتک و برج فناوری طرشت. تحقق ناحیه نوآوری شریف فقط به دانشگاه وابسته نیست و به یک هماهنگی بین سازمانی منسجم نیازمند است که یکی از مهمترین سازمانهای مربوط به آن، شهرداری تهران و معاونت علم و فناوری ریاست چمهوری است. در همین راستا در روز سه شنبه 25 دی ماه 1397 اولین رویداد ناحیه فناوری شریف برگزار شد. در این رویداد اساتید دانشگاه و مدیران شرکت های واقع در ناحیه نوآوری شریف حاضر بودند و همچنین دکتر حناچی، شهردار تهران، دکتر ستاری معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری، دکتر فتوحی ریاست دانشگاه شریف، مهندس دهبیدیپور مدیر پارک و علم و فناوری شریف، دکتر حسین عبده تبریزی، دکتر مهدی نیامنش، دکتر علینقی مشایخی بنیان گذار دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شریف.
سخنان دکتر فتوحی، رئیس دانشگاه صنعتی شریف در افتتاحیه برنامه معرفی ناحیه نوآوری شریف:
برنامه راهبردی دانشگاه میگوید که شریف باید سرآمد در آموزش، پژوهش و فناوری و اثربخشی اجتماعی باشد و در پایان برنامه به یک استقلال مالی نسبی رسیده باشد. شریف در پژوهش همیشه “کیفیت” را محور فعالیتهای خود قرار داده است، ولو اینکه باعث افت رشد بودجه دانشگاه شده باشد. ناحیه نوآوری شریف امروزه میزبان بالغ بر 450 شرکت است که این اقبال کسب و کارهای فناورانه، نشاندهنده جذابیت حضور و فعالیت در همسایگی دانشگاه شریف است. دانشگاه سعی دارد با تعریف یک ساز و کار انتفاع مناسب از فعالیت شرکتها به آخرین عبارت برنامه راهبردی که “استقلال مالی” است، نایل شود.
سخنان دکتر عبده تبریزی در افتتاحیه برنامه معرفی ناحیه نوآوری شریف:
این که شریف اولین منطقه نوآوری باشد، طبیعی است و امیدواریم که مثل بقیه پدیدهها که وقتی یک نفر کار جدیدی را شروع میکند، بقیه هم شروع میکنند، ناحیه نوآوری شریف نیز الگویی برای تکرار در بقیه جاهای کشور باشد. تجمع شرکتهای فناور و نوآور در جهان تصادفی نبوده است و دلیل اصلی این پدیده همافزایی ایجاد شده از تجمع این مجموعههاست. این مناطق محل تجمع برخی داراییها نیز خواهد شد. داراییهای اقتصادی را شرکتها میآورند. یکی از آنها داراییهای فیزیکی است که توسعه آنها بیشتر به شهرداری مربوط میشود. زیرساختهایی مثل پارکها، حمل و نقل عمومی مناسب و …. ویژگیهای این منطقه چه باید باشد؟ اولین چیز این است که این منطقه باید ارزان باشد و تبدیل به یک منطقه لاکچری نشود که سرمایهگذاری در آن سخت باشد. تبدیل فضای مسکونی به اداری برای تبدیل این منطقه به یک منطقه نوآوری کافی نیست. قانونگذاری مناسب و مشوق در این حوزه بسیار تعیینکننده است. مثلاً اگر قانونگذار و مجری قانون اجازه دهد سرمایهگذاران با عوارض مسکونی ساخت و ساز کنند و عوارض مربوط به فعالیت اداری را با شرایط پرداختی مناسب پرداخت کنند، میتواند به توسعه منطقه کمک کند. نکته کلیدی دیگر، توزیع مناسب ارزشهای ایجاد شده در منطقه، بین همه اهالی منطقه است. به طور خلاصه معتقدم که باید یک کاربری جدید با موضوع نوآوری و الزامات آن ایجاد کنیم.
سخنان مهندس دهبیدیپور، رئیس پارک علم و فناوری شریف، میزبان رویداد معرفی ناحیه نوآوری شریف:
این منطقه از لحاظ حمل و نقل و موقعیت شهری یکی از بهترین مناطق تهران است. همسایگی با دو خط مترو، دو خط BRT، سه بزرگراه و ترمینال غرب، این منطقه را یک منطقه ویژه کرده است. این منطقه برای آنکه توسعهای پایدار داشته باشد، باید منطقهای برای زندگی باشد. متأسفانه امکانات تفریحی این منطقه مناسب این کیفیت و کمیت جمعیت نیست. مشکل بزرگ دیگر بحث پارکینگ است که در منطقه تبدیل به یک بحران شده است. اکوسیستم کارآفرینی و نوآوری الان بیشتر از هر چیز نیاز به امید دارد و ما اینجا هستیم تا به این موضوع تحقق ببخشیم
سخنان دکتر سورنا ستاری، معاون علم و فناوری ریاست جمهوری در برنامه معرفی ناحیه نوآوری شریف:
از دوستانمان در آمریکا پرسیدیم که چرا سیلیکون ولی در کالیفرنیاست؟ پاسخ یک چیز بود: اکوسیستم. ما در منطقه بزرگترین استارتآپها را داریم. نصف کاربران اینترنت منطقه ایرانی هستند. در بیوتکنولوژی در منطقه بینظیر هستیم و … برای حمایت از این فعالیتها نیاز به اکوسیستم داریم. اگر یک مخترع به ما رجوع کند باید با او چه کنیم؟ به او پول دهیم؟ اگر دولت به او پول دهد میرود با آن پراید میخرد! حمایت مستقیم دولت از پژوهش شکست خورده است. باید به ازای هر ریالی که دولت به این حوزه وارد میکند، بخش خصوصی چندین برابر پول و توجه و سرمایه بیاورد. نکتهای که در استارتآپها باید به آن توجه بیشتری کرد، ایدههای جدید است. دیگر ایدههای تکراری بس است. مگر چند تاکسی اینترنتی میخواهیم؟
سخنان حناچی، شهردار تهران در رویداد معرفی ناحیه نوآوری شریف:
اگر بخواهیم راهی را که تا الان رفتهایم برویم، به همینجایی خواهیم رسید که ایستادهایم. فضای ساخته شده در شهر محصول توجه به سه محور است: سرمایهگذاران، مدیریت شهر و منافع شهروندان. من از این فرصت استفاده میکنم و به سهشنبههای بدون خودرو میپردازم. این پویش هیچ معنی جز این ندارد که “حال شهر ما خوب نیست”. سال 94 حدود 4800 نفر در تهران بر اثر آلودگی ذرات معلق فوت کردهاند. این را بگذاریم کنار فشار خون، دیابت، چاقی مفرط و … شما تحصیلکردهها میتوانید با تغییرات سادهای در سبک زندگی خود، یک موج بزرگ ایجاد کنید و به داد شهر ما برسید. زمانی که من معاون دانشجویی دانشگاه تهران بودم، آمار ساییدگی زانو در دانشگاه ما 23 تا 25% بود! دلیل آن فقط بیتحرکی است. زباله تهران به 9000تن در روز رسیده است که به هیچ وجه به نحو درستی تفکیک و بازیافت نمیشود. ساختار سنتی ما نیز جوابگوی تفکیک از مبدأ نیست. ما با سطلهای عظیمی که سر کوچهها گذاشتهایم، عملاً تفکیک از مبدأ را غیرممکن کردیم و راه را بر آشغالگردی باز نمودهایم. در حوزه مدیریت پسماند قطعاً از ایدهها و فعالیتها استقبال خواهیم کرد، زیرا به نفع شهر ماست.
همچنین در انتهای این رویداد تفاهم نامه ای سهجانبه به منظور توسعه ناحیه نوآوری شریف بین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، شهرداری منطقه۲ و پارک علم و فناوری شریف منعقد گردید.