برنامه جاه طلبانه فنلاند برای آموزش هوش مصنوعی به تمام افراد.
در دوران ابر قدرت های فناوری هوش مصنوعی و حضور کشورهایی مانند آمریکا و چین جایی برای عرض اندام کشوری مانند فنلاند به چشم نمی خورد بنابراین کشورهای حوزه اسکاندیناوی رویکرد متفاوتی را در پیش گرفته اند. این چالش جاه طلبانه آموزش هوش مصنوعی به 1 درصد از جمعیت کشور یا به عبارتی دیگر، 55 هزار نفر است. تمام این نقشه درواقع طرحی است که بر اساس آن فنلاند تبدیل به کشوری با توانایی رهبری در اعمال و استفاده از فناوری خواهد شد.
به شهروندان یک دوره آنلاین ارائه خواهد شد که اصول آن برای افرادی که تخصصی در فناوری و برنامه نویسی ندارند طراحی شده است. در حال حاضر دولت فنلاند در حال اجرای این طرح در سطح ملی است. از اواسط دسامبر حدود ده هزار و پانصد نفر که چهار هزار نفر از آنان خارج از مرزهای فنلاند بودند از این دوره فارغ التحصیل شدند. بیش از 250 شرکت فنلاندی هم متعهد شده اند که تمام یا قسمتی از نیروهای انسانی خودشان را در چنین دوره هایی شرکت دهند.
در بطن چنین فشاری که برای افزایش مهارت های کارگران فنلاندی صورت می گیرد تلاشی هم برای ایجاد یک دموکراسی آگاهانه تر نهفته است. این همان هدفی است که تیمو رووس Teemu Roos، متفکر و استادیار علوم کامپیوتر در دانشگاه هلسینکی برای شروع این پروژه آن را در سر می پروراند. او می خواست رای دهندگان را راجع به اهمیت سرمایه گذاری در فناوری و بخصوص هوش مصنوعی آگاه کند.
این یک استراتژی بی نظیر برای مقابله با مشکلی است که کشورهای سراسر جهان با آن روبه رو هستند: درک ناکافی عموم مردم از فناوری که توسعه آن باید توسط دولت با دقت و احتیاط صورت پذیرد. بصورت خاص در ایالات متحده آمریکا بر اساس تحقیقی که توسط مرکز مدیریت AI در دانشگاه آکسفورد انجام و نتایج آن هفته گذشته منتشر شد بسیاری از آمریکایی ها با ماهیت و میزان شیوع هوش مصنوعی آشنا نیستند. (همان فناوری که در ساده ترین حالتش وقتی فیسبوک بصورت خودکار آنها را بر روی عکسی تگ می کند یا از موتور پیشنهادی نتفلیکس برای تماشای فیلم و سریال استفاده می کنند به آنها کمک می کند.) سیاستمداران هم به اندازه افراد عادی درباره حوزه و قابلیت های چنین فناوری دچار سردرگمی و اشتباه می شوند. شاهد چنین مدعایی هم سردرگمی آنها در هنگامی است که مارک زاکربرگ Mark Zuckerberg در آوریل گذشته در مقابل کنگره شهادت داد. بدون یک درک بنیادین از هوش مصنوعی این خطر وجود دارد که ایالات متحده ناخواسته مانع نوآوری در این زمینه شود یا اینکه برای کنترل عواقب استفاده از آن چاره ای نیندیشد.
بنابراین در فرایند مشارکت جهانی موجود در زمینه هوش مصنوعی، فنلاند پیشرو بودن خودش را به شیوه دیگری اجرا می کند: اینکه به دنیا نشان بدهد تصمیم دارد چقدر خودش را درگیر چنین فناوری بکند. اکنون به عهده باقی کشورهای جهان است که چنین راهکاری را دنبال کنند یا نه.
منبع: MIT